Les propietats de l'aire i de l'aigua

Bon dia a tothom,

En aquesta veurem unes fotos relacionades amb el projecte de medi del darrer trimestre: "El clima i el temps atmosfèric". Es tracta d'un projecte força complex on es tracten temes com: la rotació i la translació de la Terra, la definició del clima i el temps, el coneixement de la geografia física de Catalunya, els tipus de climes que hi ha al Principat, etc. I es clar, un dels aspectes que costa més d'entendre és el de les propietats de l'aigua i de l'aire. És per això que a l'aula vàrem fer un parell d'experiments per a que els nens i nenes poguessin entendre de què estàvem parlant.

Sobre les propietats de l'aigua tractades a classe, només vàrem experimentar amb la tensió superficial. Aquí van algunes fotos:


 La tensió superficial permet, en certes condicions, la flotabilitat d'alguns objectes encara que siguin més densos que l'aigua (a la imatge una agulla)

Potser aquí tenim un exemple més gràfic del que estem parlant:



Respecte a la pressió de l'aire, vàrem realitzar un parell d'experiments per a demostrar que l'aire de l'atmosfera pesa (i molt: 1kg/cm2. Encara que costi de creure...).

L'experiment del got:

 
Omplim un got d'aigua 

 El tapem amb una cartolina

I amb molt de compte... El capgirem. La pressió de l'aire l'aguanta per sota i l'aigua no cau

L'experiment del tub:

El Carles succiona l'aigua d'un recipient a través d'un tub i, després, col·loca l'altre extrem en un recipient que està buit. A continuació la pressió de l'aire fa la resta -amb una mica d'ajuda de part meva- i l'aigua passa d'un recipient a un altre.



I així va anar la cosa, espero que us hagi agradat tot això!

Salutacions a tothom!


Comentaris

Entrades populars