MESTRES ÀVIES RECUPERADORES DE CONTES






Objectius generals de la narració de contes .

Voldríem fer constar que no som grans declamadores , solament som un grup de mestres jubilades que expliquem contes als nens a la manera tradicional o sia amb els recursos de la veu i la paraula, i ens dirigim als nens i nenes de la mateixa manera que ho varem fer amb els nostres alumnes, la nostra experiència d’ estar a l’ escola és la força que ens permet afrontar el risc i el repte d’ explicar un conte sense cap suport visual i tramoia especial i a més a més fer-ho amb nens i nenes desconeguts i amb parlars dialectals segurament diferents, a la de la majoria dels alumnes de l’ escola Parc del Guinardó.






Si ens atrevim a afrontar aquest repte és per la senzilla raó que creiem que escoltar un conte , sense cap més suport que la veu i el gest, és una manera d’ exercitar l’ atenció, desenvolupar la imaginació individual i capacitar l’ oient en l’ abstracció de sentiments i afectes, a part dels valors morals, culturals, lingüístics i literaris,etc.,que porten tots els contes tradicionals. Així mateix creiem que les variants dialectals,el lèxic específic,les maneres de dir, i especialment les cadències dels narradors grans, poden aportar riquesa lingüística i sensibilitat literària als joves oients.





La interrelació entre el més grans i els més joves,ha comportat tradicionalment pels més joves, l’ arrelament social , la transmissió de valors i costums, i la seguretat afectiva,etc. ,pels grans aquesta interrelació també comporta valors, com el sentir-se útil, i part activa de la comunitat.



Tria dels contes
Hem fet la tria de contes segons els interessos de l’ edat: Contes amb protagonistes humans. Contes de beneits i d’ enginy
Són contes populars amb unes estructures que responen a l’ esquema estàndard:marc inicial -trencament del marc estable - conflicte- resolució del conflicte- retor al marc estable, tant importants en l’ estructuració de qualsevol relat, i especialment en aquets nivells escolars.
Però la resolució del conflicte, en aquesta tipologia de contes, sempre comporta un fet sorprenent i el conflicte es resol amb una certa ironia,per aquest motiu aquestes narracions mantenen l’ interès i l’ atenció dels oients i acostumen a provocar un somriure final .



GRÀCIES!!

Comentaris

  1. m'han encantat els contes i les avies eren molt simpatiques

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars